Vores Jagt på Det Grønne Har Forandret Danmark

Danmark er et af de lande i verden, hvor den grønne revolution har ført sig bedst frem. De fleste danskere i dag er opmærksomme på klima forandringerne, og gør aktivt en indsats for at minimere deres egen indflydelse på dem. Det er måske ikke så underligt, at et land der virkeligt har fokus på fællesskab og sammenhold, også er i stand til at strække disse koncepter ud på hele planeten, og derved se at vi er nødt til at løfte i flok, hvis vi også skal kunne kalde jorden for ”hjem” i morgen.

Det er dog ikke alle der ved, i hvor høj grad denne mentalitet og jagt på det grønne har forandret Danmark. Det er nemlig sket på langt flere områder, end nogen ville have gættet. Ved at dykke ned og tydeliggøre disse skift, kan andre lande måske lære af os, og indføre lignende tiltag. Det betyder at vi danskere ikke bare minimere vores egen negative indflydelse på klimaet, men måske kan inspirere andre til at gøre det samme, på ligeså effektiv vis. Pludseligt bliver den grønne revolution altså ikke bare noget, der sker i mentaliteten hos mennesker, men også i praksis i den måde virksomheder og mennesker arbejder på.

Et godt eksempel er hvordan nogle danske boliger i dag kommer med et Energimærke. Energimærket var først noget der begyndte at blive indført på elektronik og hårde hvidevarer. Ved at kigge på energimærket kunne man vurdere, hvor grønt eller ikke-grønt eksempelvis et køleskab var, og derved lade denne faktor spille ind i ens køb. Det er nogenlunde det samme der kan gøres ved huse i dag. Et energimærket hus er blevet gennemgået af en ekspert, der på professionel vis vurderer en boligs energiforbrug. På den måde kan de potentielle købere altså lade dette spille ind i deres overvejelser, når de skal finde ud af, hvilken bolig de ønsker at købe.

Det der er endnu bedre er dog, at et hus jo er noget mere fleksibelt end et køleskab er. Energimærkningen er altså ikke blot en passiv ting, der kan bruges til at tage handelsbeslutninger ud fra. Det er også en levende ting, der direkte fortæller hvor i boligen der kan laves forbedringer, som giver et mere energieffektivt hjem. På den måde behøver folk ikke gå udenom deres drømmehus for at leve op til den grønne mentalitet: de kan blot følge de instruktioner der ligger til, at gøre huset grønnere. Ofte vil en sælger af et hus være motiveret til at lave forbedringerne på forhånd, da det jo øger værdien af huset, og sænker tiden hvormed det kan blive solgt. Der er altså tale om en energimærkning der fører til direkte positiv adfærd i den danske befolkning, hvilket på sigt fører til en forbedring af vores klima-situation.