Sukkerafhængighed – hvordan slipper du af med den?

Hvis du ligesom tusindvis af andre danskere også lider af sukkerafhængighed, så får du her nogle tips til hvordan du kan slippe af med den.

Det er kun de færreste af os, der formår at holde os inden for den anbefalede daglige mængde af sukker. Sundhedstyrrelsen anbefaler maksimalt 40-45 gram dagligt sukkerindtag. En grænse som langt de fleste overskrider.
Nogle er blevet direkte narkomaner af sukker.
Sukkerafhængighed er et stadigt stigende problem i den danske befolkning. Vi spiser mere og mere sukker, samtidig med vi bliver federe og federe, mere og mere usunde.
Det kan være utrolig svært at slippe ud af sin sukkerafhængighed. Sukkeret giver os et hurtigt kick og en kortvarig lykkefølelse, når blodsukkeret stiger. Så abstinenserne som irritation, hovedpine og følelsen af træthed, er bare nogle af symptomerne, når du skal skære ned eller stoppe dit misbrug af søde sager.

Livet uden sukker er en stor belønning

Laks
Hvis du sætter dig for ikke længere at spise sukker, og slippe din sukkerafhængighed, vil du opleve en fantastisk belønning. Du vil opleve at du taber dig. Du får mere energi. Din hud bliver flottere, din fordøjelse bedre og dit blodsukker forbliver stabilt.

Den mest effektive måde at blive afvænnet er afholdenhed. Helt og holdent at stoppe med at spise sukker fra den ene dag til den anden. Ikke noget med at trappe ned. Helt stoppe.
En kold tyrker lyder måske brutalt. Men i følge flere ernæringseksperter er det faktisk mindre smertefuldt og svært end at trappe gradvist ned på sukkerforbruget. De første dage er naturligvis de mest nådesløse, hvor kroppen skriger efter sit sukker. Sådan er det jo med alle former for afhængighed. Kroppen vil forsøge at overtale dig til at finde noget med sukker i.
Du vil garanteret få det fysisk dårligt. Dundrende hovedpine er absolut ikke et ukendt fænomen, når man er på vej ud af sin sukkerafhængighed. Men jo hurtigere, du slutter med at spise sukker dagligt, jo hurtigere vil du opleve at abstinenserne fordufter.

Hold ud lidt
Hold ud – selvom den første uge vil være et rent helvede. Din krop vil konstant minde dig om at den mangler sit fix. Hold up. Efter den første uge er det hele meget bedre. Du vil ikke længere crave sukker. Din sukkerafhængighed vil være brudt.
Hvad må og kan du så spise, mens du er på afvænning?
Ernæringseksperterne erkender, at det er umuligt helt at undgå sukker. For der findes jo sukker i de fleste færdige produkter. Så det mest optimale er at bage dit eget brød og lave hjemmelavet frokost og aftensmad, men det kan være vanskeligt for nogle at overkomme. Men så bør du i hvert fald holde dig fra slik, kager, sodavand, sød frugtyogurt, syltetøj, honning, frugtjuice. Skal du have sukker i kaffen eller teen, så skift den ud med det naturlige sødestof Stevia. Til gengæld må du gerne spise ubegrænset af frugt, nødder, sukkerfrit tyggegummi og sukkerfrit slik.

Olieshot
Det lyder måske ikke vanvittig lækkert. Men faktisk er et hurtigt olieshot den allerbedste måde at få bugt med sukkermonsteret, når det viser sit grimme ansigt.
Der er nemlig ikke noget der bekæmper sukkertrangen så godt, som fedt gør det.
Desuden har det længe været kendt, at daglige olieshots er rigtig godt til at smøre hele systemet.

Endnu sødere end før
Når din første sukkerfri uge er slut, er din egentlige sukkerafhængighed brudt. Du vil ikke længere have det fysiske behov for sukker. Du kan derfor godt begynde at spise sødt, ind imellem. Men det vil naturligvis være bedst, for både dig og din krop, hvis du, så vidt muligt, undgår det.
Hvis du holder dig sukkerfri i to-tre uger, vil du sandsynligvis kunne smage, at søde sager bliver endnu sødere for dig. Du bliver simpelthen mere sensitiv over for den søde smag, og derfor vil du ikke have lyst til at spise så store mængder sukker som før. Pludselig vil en plade lys mælkechokolade blive for hvinende sød, og du får mere lyst til at prøve et stykke af den langt sundere og mindre fedende mørke chokolade.

Hypnose mod sukkerafhængighed
Hvis du synes det er svært at slippe din sukkerafhængighed alene. Kan det være en rigtig god ide med lidt coaching. Eller hypnose.
Hypnose er en virkelig effektiv løsning, både når det handler om sukkerafhængighed, men også i forhold til mange andre dårlige vaner.