Quicklån

Skal du tage et kviklån? Her er 5 udtryk du skal kende

Går du med tanken om at tage et kviklån? Måske til finansiering af drømmeferien eller til at betale en uforudset regning på bilen? Uanset din situation, så er der nogle udtryk, som du skal kende, inden du optager et kviklån. Når du har læst denne artikel, har du kendskab til de mest væsentlige.

 

ÅOP – Årlige omkostninger i procent

Mange ved ikke, hvad ÅOP betyder. Ja, faktisk ved mange slet ikke, at ÅOP eksisterer. ÅOP betyder også årlige omkostninger i procent, og fortæller hvor meget et lån kommer til at koste ekstra på årlig basis. Det gode ved ÅOP er, at alle gebyrer og renter er inkluderet, og derfor dækker betegnelsen altså for alle omkostninger ved lånet. Det er lovpligtigt for låneudbyderne at oplyse deres kunder om ÅOP.

 

Løbetid på lånet

Løbetiden for et kviklån er en betegnelse for, hvor lang tid det kommer til at tage dig at betale kviklånet tilbage. Når du optager et kviklån, vil du som regel selv kunne vælge løbetiden, og så vil renten og ÅOP’en bliver justeret ind efter løbetiden. Det samme vil den månedlige ydelse. Den vil blive lavere, jo længere løbetiden er.

 

Afdragsfrihed

Kviklån med afdragsfrihed er kommet på markedet, efter at konkurrencen om kunderne på markedet er blevet skærpet. Hvis et kviklån har afdragsfrihed betyder det, at du ikke skal betale af på lånet i en periode. Der kommer naturligvis stadig renter og så videre på lånet, men har du en periode med mange udgifter, kan du lade være at betale af på dit kviklån i denne måned.

 

Debitorrente

Når du sammenligner kviklån, vil renten som regel stå som debitorrente. Det er den faktiske rente som du betaler, når du tager et kviklån. Debitorrenten for kviklån ligger typisk mellem 9 og 26 procent. Årsagen til at der kan være et interval er fordi, at den egentlige rente først bliver oplyst, når du har været igennem en kreditvurdering. Jo bedre kreditvurdering jo lavere rente vil der også være på lånet. Når der tales om debitorrente, er der ikke inkluderet renters rente.

 

Kreditomkostninger

Kreditomkostninger er vigtigt at kigge på, inden du skal optage et kviklån. Kreditomkostninger minder på mange måder om ÅOP, som vi gennemgik tidligere i artiklen. I stedet for at oplyse omkostninger ved lånet i procent, så bliver de her oplyst i kroner. Det kan for nogle være lidt nemmere at forstå, og det er også rart at vide, hvad der præcis skal betales ud over det lånte beløb. Kreditomkostninger kan godt svinge lidt alt efter, hvilken rente du skal betale. Ved et kviklån med en fast rente gennem hele låneperioden, vil den ikke ændre sig. Det vil den derimod med en variabel rente.