Der findes rødvin, hvidvin, rosévin ? og orangevin! Den orange vin er en relativt ny vintype, der er blevet stadigt mere populær de senere år. Vinene er ikke mindst blevet kendte på grund af deres gyldne, orange farve, der gør den aldeles smuk på middagsbordet. Hvis du allerede er hoppet med på orangevin-bølgen, så er du helt sikkert enig i, at det er værd at prøve! Men det kan også være, at du endnu ikke har prøvet den nye trend endnu, og gerne vil guides lidt til, hvordan du kommer i gang. Er du nysgerrig på, hvad orangevin egentlig er? Vil du gerne have gode råd til, hvilken orangevin du bør vælge til din mad? Så læs med her, hvor du får et par tips til, hvordan du vælger den perfekte orangevin.
Hvad er orangevin?
Orangevin er ganske enkelt en hvidvin, der bliver fremstillet på samme måde som en rødvin. De grønne druer knuses og presses, hvorefter man lader druemosten ligge i kontakt med skallerne, hvilket er med til at trække smag, tannin og farve ud i vinen. Det vil med andre ord sige, at den gyldne, orange farve fremelskes i gæringsprocessen, ligesom vi kender det fra rødvinen. Ved fremstilling af hvidvin tages skallerne derimod væk med det samme.
Hvordan smager orangevin?
En typisk orangevin vil være frisk med liflige noter af hvide blomster, grapefrugt, mandarinskal, akaciehonning og Earl Grey. Det er ikke altid let at vælge den perfekte vin. Når det kommer til orangevin, så kan det være en god indikator at gå efter farven. Farven varierer nemlig alt efter, hvor længe vinen har haft skalkontakt. Samtidig med at farven ændres, forandres og udvikles også smag, aroma og mundfølelse i processen. Farven spænder fra let gylden, over lyst kobberfarvet til dybt ravfarvet. Jo længere vinen trækker på skallerne, jo kraftigere bliver den i både smag og farve ? præcist som med en rødvin eller rosé.
Hvilken orangevin skal jeg vælge?
Orangevin har stort gastronomisk potentiale, fordi der er tannin i ligesom. Vinene fungerer særligt godt sammen med krydrede asiatiske retter. Orangevinens friskhed gør også, at den er oplagt at servere til fisk og skaldyr samt fjerkræsretter. Ligesom ved den klassiske hvidvin, er der stor forskel på de forskellige orangevine. Hvilken slags orangevin du skal vælge, afhænger af, hvilken type mad du spiser. Hvis du skal have orangevin til dessert, bør du vælge en vin, der er lys og lidt sødere i smagen. Derimod bør du vælge en mere mørk og fyldig orangevin, hvis den skal serveres til det salte køkken.