Sådan undgår du sure sokker

Du sidder på arbejdet og mærker hvordan dine fødder nærmer sig kogepunktet nede i dine sko. Du har mest af alt lyst til at tage skoene af, men du ved af erfaring, at dine kollegaer vil flygte og efterlade dig alene på kontoret grundet den sure stank, der breder sig i rummet fra dine fødder. Når du kommer hjem bliver dine sko forvist ud i baggangen. Din kæreste kan ikke holde lugten ud.

Sure tæer kan virkelig lugte. Når bakterier nedbryder de døde hudceller på fødderne dannes smørsyre, som også findes i lagret ost – deraf den tilsvarende lugt.

Vores fødder er det meste af tiden gemt væk i strømper og sko, og nyder ofte kun godt at lidt frisk luft, når den danske sommer viser sig fra sin mest gavmilde side. Desværre skaber det mørke og ofte lidt fugtige miljø, som fødderne befinder sig i, det perfekte fundament for lugtende tæer.

Heldigvis behøver du ikke at acceptere dine sure tæer. Du kan faktisk selv afhjælpe problemet – eller i det mindste mindske lugten. Det allerbedste ville være, hvis du undgik strømper og fodtøj, men det er nok de færreste, der ønsker at gå rundt med tæer, der er blå af kulde

  • Vask dine fødder dagligt med vand og sæbe og sørg for at tørre dem godt efterfølgende. Du kan med fordel anvende en fodcreme, der gør huden mere modstandsdygtig.
  • Skift sokker dagligt og vask dem ved 60 grader. Bakterierne dræbes ved de høje temperaturer, men vil du helgardere dig, kan du bruge antibakteriel sæbe. Det er en god ide at købe sorte strømper på abonnement. På den måde er det altid nemt at skifte i det du altid har nye ens strømper.
  • Undgå kunststof og plastik når du skal vælge fodtøj. Fødderne har sværere ved at ånde, og kunststoffet holder ofte fugten inde.
  • Det bedste er også at vælge bomuldsstrømper eller uldsokker, da huden har nemmest ved at ånde i naturmaterialer.
  • Vælg sko og fodtøj i skind eller stof og sørg for at lufte skoene efter brug. Det mest optimale er at skifte mellem flere sko, så nu har du faktisk en god grund til at købe et ekstra (eller flere) par sko.
  • Er dine fødder ofte meget svedige, kan du med fordel anvende en foddeodorant eller fodpudder – gerne med stoffet aluminiumklorid.
  • Der findes forskellige former for indlægssåler, som modvirker fugten og lugten, og nogle har også en antibakteriel effekt.

Har du forsøgt alle ovenstående råd og intet hjælper, så tal med din læge om problemet. Der findes nemlig receptpligtig medicin mod problemet. Man har også fundet ud af at botox (ja, du læste rigtigt), kan afhjælpe de særligt svedige fødder.