Vi lever i et land, hvor vi har fri adgang til sundhedsvæsenet gennem skatten. Armeret med det gule sygesikringsbevis er vi garanterede, at uanset hvor slemt det står til dækker staten vores udgifter til vores helbred. Det betyder desværre ikke, at danskerne er specielt gode til at benytte sig af denne mulighed. Vi ser en voksende tendens til, at unge såvel som ældre danske statsborgere simpelthen ikke tager til læge tidligt nok.
De fleste sygdomme og andre dårligdomme er forholdsvist lette at håndtere og helbrede, hvis man slår til tidligt nok i processen. Alle fra læger til forsikringsselskaber og den danske stat ser altså fordelen i, hvis danskerne ville tage til læge så snart de oplevede en indikation på et sundhedsmæssigt problem: det er billigere at løse problemet i sin tidlige fase, end det er at kurere en sygdom der har fået lov at vokse sig stærk og virkeligt sætte sig. Vi har hundredevis af dødsfald i landet hvert år, der kunne have været undgået hvis Hr. og Fru Danmark ikke var så bange for at tage til læge.
Traditionelt set har det primært været mænd, der var for ?stolte? til at tage til læge og få kigget på ting, de ikke selv mente var ?særligt farligt?. Den seneste tendens er dog, at kvinderne også er begyndt at undgå lægen når de bliver ramt ? muligvis grundet en vis trods i de feministiske kredse omkring, at have været udstillet som ?det pylrede køn?. Ligestillingen burde derimod gå den stik modsatte vej ? mændende burde smide deres stolthed væk, og gå efter et langt sundt liv i stedet for.
Der er ingen rationel grund til ikke at tage til læge, hvis man er det mindste i tvivl om om man er blevet ramt af et problem, ens krop selv kan have svært ved at tackle. Særligt ved fysiske skader ? eksempelvis i forbindelse med sport ? kan en ultralydscanning tidligt i processen gøre det let at identificere eventuelle problemer og sikre en hurtig og smertefri heling. Selv en løbende næse, kan dog være værd at kigge på hvis den varer ved for længe:
?Sygdomme der varer over to uger, kan ofte være et tegn på en stærk bakterie- eller virusinfektion som kroppen har svært ved at bekæmpe. Får den lov til uhæmmet at sprede sig kan det have alvorlige konsekvenser, og øger desuden risikoen for smitte til andre. Det skyldes specielt, at personer der er syge i lang tid ofte føler sig nødsaget til at tage på arbejde selvom de ikke er raske endnu.? siger sundhedscoach Preben Nielsen.
Hvis du er det mindste i tvivl, er det derfor en god idé i det mindste at beskrive dine symptomer og give din læge et opkald. Lægen er uddannet i sygdom, og vil bedre end dig kunne vurdere om du bør komme ind og blive kigget på.