Lynguide – sådan vælger du en god vinterjakke

Når temperaturen falder, er det rart at have en god lun vinterjakke, der holder dig varm og tør. En af de første ting, du skal overveje er, hvad du primært skal bruge dit nye overtøj til.

 

Hvor og hvordan bruger du mest din jakke?

Har du brug for en praktisk model, der er god at cykle i? Så kan det være en fordel at vælge en mellemlang model, der går ned og dækker lænden, så der ikke kommer luft og kulde ind. Her vil en for kort model måske gøre, at du skiller på midten, mens en alt for lang model vil være upraktisk at cykle i, da den kan ramme kæden eller den måske skærer lige under ballerne, så den er ubehagelig at cykle i.

Kører du meget i bil og jakkens primære funktion er at holde dig lun til og fra bilen, så skal du vælge en model, der ikke er alt for kraftig og uden kæmpe hætte, da den kan besværliggøre kørslen for dig og gøre, at du får det for varmt under køreturen.

Er du derimod en rigtig frossenpind, der ofte fryser omkring bagdelen, så vælg gerne en længere model, der går ned over.

 

Type af fyld

En anden vigtig ting at overveje er, hvilken slags fyld, der skal være i din vinterjakke. Dun og syntetisk fyld har hver sine fordele, der gør dem velegnede til forskellige situationer. Læs mere herunder om hvad du skal vælge.

 

Dun

Der er ingen tvivl om, at jakker med ægte dun er virkelig lækre. De er som regel dyrere end jakker med syntetisk fyld. Dun er meget velegnet til meget kolde dage. En dag med en kold, tør luft er en dunjakke din bedste ven. Derudover isolerer og varmer dun mest i forhold til sin vægt. En af ulemperne kan være, at dun fylder et meget volumenmæssigt, så ofte syner dunjakker større og tykkere i det end jakker med syntetisk fyld. Dun er et mere sart materiale, så hvis vejret er fugtigt isolerer, det ikke så godt med mindre jakken har en membran, der gør jakken vandtæt. Derudover kræver dunjakker en mere skånsom vask.

 

Syntetisk fyld

Vinterjakker med syntetisk fyld er bedre til fugtige vejrforhold, da fyldet ikke er så sart. Jakker med dette fyld kan altså stort set beholde sin isoleringsevne, selvom der er lidt fugtigt i vejret. Jakkerne er nemme at vaske og er billigere end dunjakker. Ulempen er dog, at de ikke varmer så godt som dunjakker, så på rigtig kolde dage, kan det være svært at holde varmen i denne type jakke.

 

Passer den til din stil?

Når du skal vælge en god vinterjakke, så er en af kriterierne også, at du får den brugt! Jakken kan være nok så varm, men hvis den ikke passer til din figur eller stil, så kommer den måske bare til at hænge hjemme i skabet. Er du til jakkesæt og pæne sko, så vælg gerne en frakke. Har du derimod en mere afslappet stil, så vil en dunjakke passe bedre til dig.

Hvis du ikke vil gå i samme stil hver dag, så kan du evt. vælge at investere i en dyrere jakke, som du bruger som dit primære overtøj, og så købe 1-2 andre billigere modeller, som du kan skifte imellem.