Brok

Folks Brok er Blevet Kedeligt og Ligegyldigt

Det har altid været en løbende joke i min omgangskreds, at danskernes foretrukne aktivitet er at brokke os. Det er et underligt fænomen når man tænker over det, for har vi reelt noget at brokke os over? Danmark har en af de højeste gennemsnitslønninger i verden, danskerne kører rundt i lækre biler som Renault Scenic, og vi har flere gange toppet de undersøgelser, der har gået rundt i verden for at finde ud af hvor lykkelige folk var. Hvordan kan vi som et af verdens rigeste og lykkeligste folkefærd altid finde noget at brokke os over?

Vi lever i et samfund, hvor vi ikke rigtigt behøver at frygte noget, når det kommer til vores mest basale behov. Hvis vi ikke er i stand til at finde eller udføre et stykke arbejde for at tjene en løn, så står det danske samfund klar til at støtte os med kontanthjælp og diverse tiltag. Hvis vi ikke har råd til at få tag over hovedet, så er man berettiget til at få et sted fra kommunen. Hvis man bliver syg, så skal man ikke frygte en regning på mange tusinder kroner: det er noget der dækkes fuldt ud af statskassen. Alle døre står åbne når det kommer til ens fremtid, eftersom uddannelse er noget, der er gratis i Danmark. Vi kan altså få tag over hovedet, mad på bordet, overleve sygdom og opfylde vores potentiale. Det er et rent paradis, specielt sammenlignet med hvordan mennesker på den anden side af jorden lever. Hvad i alverden kan vi være så utilfredse med, at brokkeri nærmest er vores nationalsport?

Efter at have hørt på folks brokkeri hele mit liv, tror jeg at jeg endelig har fundet svaret. Ingenting. Folk har absolut ingenting reelt at brokke sig over. Alt brok i dag er kedeligt og ligegyldigt: det er irritationsmomenter af så lille en størrelse, at folk ikke engang gider gøre noget ved dem. Og det er derfor, vi kan blive ved med at brokke os over dem.

Hvis du stod med et reelt problem, så ville du tage handling for at løse det. Lad os sige, at du og din familie sulter, og at du ikke har den danske stat til at hjælpe dig. Ville du bruge hele dagen henne på det lokale værtshus for at brokke dig over manglen på mad, weekend efter weekend? Nej, du ville da tage handling! Du ville have alt for travlt med at lede efter arbejde eller finde andre måder at få mad hjem til familien på. Brok er spild af tid, hvis problemet er reelt. Men når din avis kommer en time for sent om morgenen, så er det noget du virkelig kan brokke dig over. Problemet er ikke stort nok til, at du vil undersøge problemstillingen eller finde andre måder at få dine nyheder på. Det er lige akkurat irriterende nok til, at du kan brokke dig over det, men gør ikke så meget, at du gider bruge kræfter på at løse det.