Er du en rigtig gør det selv-mand- eller kvinde, så har du formentlig før stiftet bekendtskab med spartling. Hvis man ønsker at beklæde en væg i sit hjem med maling, tapet eller en helt tredje ting, så er det nødvendigt allerførst at sørge for, at underlaget er helt plant og uden huller. Læs med her, og få gode råd til når du ønsker nye farver og mønstre på væggene.

Rens væggen

Inden du starter med at fuldspartle din væg, er det vigtigste, at du sørger for at fjerne gammel puds og andet snavs som har gemt sig. Brug grundrens til processen og vær opmærksom på at bruge handsker til formålet. Med sådanne materialer, bør man altid tage sine forholdsregler og beskytte sig selv så godt som muligt. Det er vigtigt at du altid følger producentens anvisning i forhold til fortynding af materialet. Brug svampe eller gulvklude til nedrensningen og sørg for at vaske godt og grundigt. Sørg for at skifte vand gennem processen, hvis det bliver nødvendigt. Når væggen er vasket godt ned, vaskes den efter med almindeligt koldt vand og så skal den tørre før videre arbejde.

Tjek hvor ujævn din væg er

Når du har renset din væg ned, bør du grundigt tjekke, hvor ujævn væggen er, og hvor meget du vil få brug for at spartle. Har din væg mange ujævnheder kan det være en fordel at fuldspartle den, men har den blot få små huller kan du sagtens pletspartle. Sørg for at arbejde med din spartelmasse, så den lægges så plan på overfladen som muligt. Du skal også være ekstra opmærksom på at benytte den helt korrekte spartelmasse. At vælge det korrekte materiale afhænger ofte af, hvilket rum den valgte væg er placeret i. Er det eksempelvis et vådrum, skal massen passe til det.

Slib og grund væggen

Når væggen er, tør efter spartling er det vigtigt at du får den slebet grundigt, så væggen igen er helt plan og dit overflademateriale kommer til at lægge pænt. Du kan bruge en klods, hvor du vikler sandpapir omkring, som måske vil gøre det mindre hårdt for fingrene. Når du har slebet væggen grundigt, bør du kørt vaske den over med en fugtig klud, så der ikke sidder slibestøv, som kan sætte sig i malingen eller under tapetet og give en ujævn finish. Når væggen er vasket af med en let fugtig klud, mangler du blot at grunde. Det er vigtigt, at du grunder væggen, for at sikrer, at den ikke suger for meget maling eller tapetklister, så tapetet blot falder ned igen.

Den færdige væg

Når du har været igennem alle steps, er du klar til at påføre den type slutoverflade du ønske. Der findes mange forskellige materialer, til at skabe sin helt egen personlige væg derhjemme. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Bruger du maling skal du, selvom du på forhånd har grundet væggen være opmærksom på at give et dækkende lag, så du får en flot og dækkende overflade. Med tapetløsningen skal du i højere grad være opmærksom på at lave de rigtige samlinger ved banerne og skære det korrekt til.