En god start på livet – Sådan giver du dit barn sunde vaner

Som forældre ønsker vi altid det bedste for vores barn. Det er en stor opgave, og specielt førstegangs forældre kan blive overvældet over, hvor mange ting man egentligt skal, eller i hvert fald kan, tage højde for. Der er titusindvis af bøger der alle mener, de har knækket koden og vil fortælle dig præcis hvordan du bør opdrage dit barn. Udfordringen er, at de sjælden er enige om særligt mange ting, og at du sandsynligvis har dine egne personlige holdinger og idéer, som ikke stemmer overens med forfatternes verdenssyn. Noget vi dog alle kan blive enige om er, at vi gerne vil give vores børn gode og sunde vaner fra starten af. Overvægt og livsstilssygdomme er voksende problemer i vores moderne samfund, og det er noget vi som forældre er nødt til at se i øjnene: vores børn er i fare for at blive ramt af de samme ting, og det er vores ansvar at beskytte dem imod det.

Noget af det bedste vi kan gøre er, at få børnene til at opdage det sjove i aktiviteter der er sunde for både krop og sjæl. Det kan være svært at få børn til at spise grøntsager de ikke kan lide, og det er måske også en kamp at få dem til at børste tænder. Ingen af delene er særligt sjove, og de er endnu ikke modne nok til at forstå hvorfor det alligevel er en god idé på lang sigt. Hvis du introducerer dem til en aktivitet der er sjov og lærerig, så vil de derimod kaste sig over det med mere energi end du overhovedet kan forestille dig. Børn elsker at lege – så lad os give dem mulighed for at lære og vokse gennem leg. Udskift iPad’en med en basketball kurv og en basketball bold, og se hvordan dit barn knokler derud af.

Der er ikke noget direkte galt med at lade børnene benytte sig af den moderne teknologi. Vi kan godt blive overdrevent forskrækkede over, at børnene bruger “timer foran skærmen”, når nu vi ikke selv gjorde det samme som børn. Men vi skal huske på, at der er mange muligheder i teknologien: det giver en ny række muligheder for at gøre “tøre” emner som at lære at læse eller regne let og sjovt for børnene. Det er bare vigtigt, at kombinere disse øvelser for hjernen, med aktiviteter der også holder kroppen i gang. En time på iPad’en og så et par timer hvor der skal kastes med bolde eller løbes om kap. Gør de sunde aktiviteter til en leg, og du vil have et barn der er både gladere og sundere.

Kort og godt er hemmeligheden, at sætte sig i barnets sted. Du er voksen, og du forstår hvorfor man nogle gange må ofre sig. Du er nødt til at lave ting, der ikke er sjove, fordi det på sigt giver dig mere frihed eller mulighed for at tage dig af dig selv og din familie. Dit barn kan ikke se så langt frem endnu, og det skal du heller ikke tvinge det til – giv dem mulighed for at være børn, så længe de nu kan.

Leder du også efter en ny bilrude