Derfor Har Alle Superhelte et Navn

Alle elsker at læse tegneserier eller se film, hvor superhelte går rundt og redder dagen. De her maskerede og kappeklædte over-mennesker, der bruger deres særlige gaver til at beskytte de uskyldige og overvinde det onde. Vi forstår godt, at de tager masken på – på den måde kan fjenderne ikke opsøge dem udenfor ”arbejdstid”, og får desuden sværere ved at finde frem til de mennesker, som superhelten elsker i sit private liv. En superhelt der ikke gemmer sin identitet bag en maske, er nødt til at arbejde rigtigt hårdt for at beskytte dem han har kært – de vil nemlig hurtigt blive hans største svaghed, hvis en superskurk beslutter sig for at bortføre dem.

Så vi forstår godt at disse helte bruger deres særlige gave til at gøre andre det godt, og at de alle ser ud til at bære en maske af en eller anden art. Men hvorfor er det lige, at alle superheltene har et superheltenavn? De er sjældent specielt kreative: superman er super stærk, og Lynet er hurtigt som… lynet. Men de har altid et navn. Hvorfor er det egentligt nødvendigt?

Man kan da sagtens forestille sig at gå rundt på gader og stræder, og beskytte folk med de skumle typer der lusker rundt, uden at kalde sig noget særligt. Masken beskytter ens identitet, og det er vel nok. Ens navn er vel ligegyldigt, specielt når det bare vil være noget opdigtet noget alligevel, ikke?

Men det er faktisk ikke tilfældet. I stort set alle historierne, har en superhelt nemlig en langt større rolle, end bare at udføre gode handlinger. Superhelten bliver et symbol på retfærdighed og håb. Ved at give superhelten et navn, får befolkningen i helte-universet noget konkret de kan tale om og pege på, som grunden til at være håbefuld. Superhelten bliver et symbol på alt det der er godt og rigtigt her i verden, og det er på sin vis vigtigere, end selve de gerninger der udføres. Det får folk til at holde stærkere sammen, og selv have lyst til at have en positiv indflydelse på verden.

Derfor skal du heller ikke være bange for, at give dig selv og folk i din omgangskreds superhelte-navne. Hvis du er skrab til det der med isolering, og hedder Torben, hvorfor så ikke kalde dig Isolerings-Torben? Eller Isoleringsmanden, hvis din identitet lige skal holdes hemmeligt. Vi gør det allerede på nogle områder: når afløbene giver problemer, så ringer vi efter VVS-manden. Ved at opbygge en identitet omkring de gode handlinger vi er i stand til at udføre, kan små gerninger vokse sig op til et stort og betydningsfuldt symbol. Vi kan blive større end bare det menneske vi er, og de handlinger vi udfører: vi kan inspirere og skabe håb i andres liv.