Alle har grønne fingre – Sådan opdager du dine

Er du typen, der føler du har 10 tommefingre når det kommer til havearbejde? Så er det her guiden til dig. Jeg startede selv ud på fuldstændig bar bund, og troede aldrig jeg ville kunne holde så meget som en kaktus i live. Jeg har dog altid holdt af naturen, og da jeg måtte flytte til storbyen på grund af arbejde, var det hårdt for mig ikke at kunne kigge ud af vinduet og nyde synet af frodig natur. Så jeg måtte bide i det sure æble, og komme i gang. Hvis du, ligesom jeg, ikke tror på du har grønne fingre, så vil jeg her overbevise dig om at du tager helt fejl.

 

“Jeg har aldrig haft med planter at gøre, så det kommer ikke til at gå”

Det var min første tanke. Men det er jo reelt et tosset argument. Det vigtige her er ikke, om man har haft med planter at gøre allerede, men om man har lyst til at have med planter at gøre nu. Det er vigtigt at adskille de to. Alt hvad du laver lige nu, har på et tidspunkt været helt nyt for dig – og se hvordan det kører! Hvis vi aldrig kastede os ud i ting, fordi de var nye, ville vi aldrig lave noget. Vi ville tage det samme tøj på hver dag, spise den samme morgenmad, køre den samme vej på arbejde, lave noget mekanisk uden daglige udfordringer og så videre. Vi ville være robotter, og det er der ikke noget sjovt ved. Kast dig ud i det, og se det som en spændende udfordring. Skaf din en altankasse og tillad dig selv at lave fejl – det er tilladt at fejle, og det er sådan vi lærer og vokser som mennesker.

 

“Jeg er bange for at fejle”

Der er ingen der elsker at fejle, men vi er alligevel nødt til at kaste os ud i ting hvor det er en mulighed. Hvis du er bange for at fejle, er det så bedst slet ikke at prøve? Sludder! Det er langt vigtigere at prøve at nå vores mål, end at lade os styre af frygt for at vi fejler på vejen. Det er ikke engang specielt farligt at fejle her. Tænk på dengang du tog dit kørekort – måske var du for spændt den gang, til at lægge mærke til frygten for at fejle. Men overvej det lige: det er ikke bare risikoen for ikke at få dig kørekort vi snakker om, hvis du fejler i trafikken er der menneskeliv på spil. Hvis du havde ladet frygten for at fejle holde dig tilbage dengang, hvor havde du så været i dag? Kunne du have haft dit nuværende arbejde, hvis du ikke kunne køre bil? Hvor mange oplevelser var du gået glip af?

Og der var der noget reelt at frygte. Det er der virkelig ikke her. Hvis dine planter dør, så er det bare planter – du har lært noget, og kan prøve igen! Du behøver ikke fortælle nogen om din nye hobby før alt er gået godt, og du kan vise dine flotte anemoner eller hjemmegroede tomater frem.